27 de set. 2011

FITA DEL RAM; un laberit entre alzines

cim de la Mola del Ram

La Mola del Ram o Fita del Ram era una asignatura pendent que ens havia quedat entre el Galatzó i el Teix, entre Puigpunyent i Esporles. A pesar de la poca alçada (833m) he passat cinc horetes ben entretingut perdut enmig de boscos d'alzines, un autèntic laberint, una ginkana que hem superat gràcies a les indicacions de les fites que un cop més han estat el nostre gran aliat.

El bosc, tanmateix, ens ha deixat un reguitzell de ruines i diferents testimonis dels aprofitaments tradicionals dels recursos de la Serra, avui desapareguts i com ja us he ensenyat en moltes altres ocasions. He vist de tot: pous de neu, sitjes i cabanes de carboner, forns de cal, aljubs, murs de pedra en sec... i alzines i més alzines.. no hem sortit del bosc ni hem vist un raig de llum fins arribar ben bé al cim.

Aqui us en deixo el testimoni gràfic.

Camí de Son Ferrà a l'ermita de la Trinitat



Des d'Esporles pujem pel camí cap es Verger, i a la possesió de Son Ferrà comencem el nostre camí, després de travessar per un petit portell que ens conduirá fins a l'ermita de la Trinitat.

Aquest primer tram, com veieu a les fotos, és un bonic passeig, una excursioneta de nivell familiar que ja havia fet en dues ocasions: la primera amb ses meves filles, que vam conseguir arribar a l'ermita després d'una bona emboscada, ja que vam pujar pel dret com cabres. En una altra ocasió, amb uns bons amics ben arrelats a Mallorca vam pujar-hi a peu i a dalt ens esperava una bona paella amb la gent que cuida l'ermita.. tota una experiència d'inmersió illenca.. ahh, i un bon vi "peleón"!!.

Abans d'arribar a l'ermita ens aturem davant del Sant Crist que s'alça majestuós sobre el poble Esporles. Des de l'ermita hem seguit la nostra excursió fins al vértex geodèssic de la Mola del Ram.

El Sant Crist que s'alça sobre Esporles.. 




Esporles

Ermita de la Trinitat


Pou a l'explanada de l'ermita del ram.
El cim que enmarca el pou és el nostre destí.



Comencem a endinsar-nos al bosc..

On és el camí.???

Aah!! ja veig les fites.. seguim!!

I aquí, veus les fites?? fixat amb el pilonet de pedres.. és el nostre camí!
  
Enmig de la clariana s'endevinen les restes d'una sitja de carboner..




Na Bel des Molinar
carbó a d'anar a comprar
i diu que no hi vol anar
perquè el carboner
la vol enmascarar.
------
Carboner, bon carboner
qué duis a dins es sarró?
-jo duc sa meva suor
d'onze dies de sitger

(cançó popular)


Weeepp!!!, aixó és un forn de calÇ.



FORNS DE CALÇ A LA SERRA DE TRAMUNTANA

Un forn de calç és una construcció tradicional de Mallorca, en la qual s’amuntegaven pedres calcàries per obtenir la calç. El procés per obtenir-la consistia en mantenir la pedra a uns 1000 o 1200 graus C. durant deu o dotze dies usant llenya com a combustible. Aquests forns es poden trobar en diversos punts de la Serra de Tramuntana.

Temps enrere, la calç era un dels elements més imprescindibles de la nostra societat: totes les obres es feien amb calç, com a element cohesiu de l’argamassa, les cases es blanquejaven, els metges receptaven aigua de calç, les vinyes s’esquitxaven amb calç, les porcades es desinfectaven, encara hi havia moltes aplicacions d’aquest producte multifuncional. De fet, cada casa tenia un racó reservat a la gerra de la calç. Tanta demanda exigia una gran producció, que es realitzava als anomenats forns de calç, petites fàbriques en les quals, amb foc, es convertia la pedra calcària en calç.

horno-de-cal_3
Un forn de calç consistia en una excavació (“olla”) tapiada fins a la part de dalt de la superfície del terreny. Per produir calç, primer es preparaven feixos de llenya, procedents de l’escapçada de les branques baixes dels pins, extreure la pedra i portar els dos elements a prop del forn. Tot seguit, amb grans pedres es componia una volta partint de la base interna del forn, es deixaven forats entre les pedres perquè poguessin passar les flames. Sobre aquesta volta, la resta del forn s’omplia de pedra viva i es cobria amb calç morta o terra. El buit sota la volta s’omplia de llenya fina i es calava foc. Era necessari afegir llenya durant un temps, que variava entre 9 i 15 dies. La producció de cada fornada era d’entre 100 i 150 tones de calç que, una vegada cuita, es tapava perfectament amb canyís i branques per evitar que es mullés, ja que això l’espatllaria.

horno-de-cal_4


(extret de "Forns de calç i els calciners, de www.masmallorca.cat)

Altra bibliografia interés:



un mur de pedra en sec,

i un altre..

 
 el que en queda d'una altre..

Això és un aljub per a la recollida i emmagatzament d'aigües pluvials..

 
i un altre aljub..



i aixó un pou per emmagatzemar neu..

 I després d'una bona estona de gaudir d'aquestes restes d'un temps i de una industria oblidada enmig de les alzines, per fi veiem el vertex que corona la Mola del Ram.. ja som al cim!!



Cim de la Fita del Ram



Aprofito per gaudir dels únics ratjos de sol que m'ofereix l'excursió i de la bonica prespectiva del cim que vam fer ahir: el Galatzó.

I tornem a baixar, i mentre passem entremig les sitjes de carboners sentim aquesta cançó..


Es carboner

Mon pare carbó va fer
fins a l'hora que morí:
carboner me va fer a mi,
perquè ell era carboner.

Dins es cor de l'alzinar,
damunt una muntanyeta,
tenc sa meva barraqueta,
que és tot quant me va deixar.

I allà dalt no estic tot sol,
tenc amb mi sa meva dona,
que és tan garrida com bona,
més hermosa que un sol.

I un infantó que tenim,
que és cosa de meravella,
sa mare i aquella estrella
són els tresors que jo estim.

Quan jo veig lo guapo que és,
per no posar-li màscara,
me rent ben neta sa cara,
deu mil vegades el bes.

Es color de cara meu
és negre com es carbó,
però sa de s'infantó
és blanca com llet i neu.

A veure'l me'n vaig correns,
quan tenc composta sa sitja;
quan me veu me fa sa mitja,
com un pasco de content.

Un mot de lletra no sé,
ni sé què cosa és escriure,
i, pels meu modes de viure,
res d'això tenc que menester.

Jo duc es carbó a ciutat
i, per vendre'l, em passeig,
de sentir trull i estabeig
arrib que estic marejat.

I només fris de despatxar-lo,
perquè es meu cap em va entorn,
per tornar-me'n ben de jorn
a dins el meu alzinar.

Allà el meu cor no està estret,
cap trava del món me lliga,
perquè és ampla sa garriga,
no m'atura cap paret.

Quan, de fer feina, rendit
me vull ajeure una mica:
els ocells me fan música,
ses murteres me fan llit.

Mates me tapen es fred
i me fan ombra ses alzines
i s'aigua de ses més fines
de sa font, en tenir set.

I s'aigua de ses mes fines
de sa font viva la bec


I ja està; fins una altre!!

26 de set. 2011

El GALATZÓ des de la FONT DES PI

S'acaba l'estiu un any més, les nits de calor, els mosquits, la sorra de la platja pel cotxe...!! Torna la beneïda rutina, els nins al cole..!!, i tornen les excursions..!!
Vaah, tampoc ens posarem dramàtics, l'estiu ens han deixat molts bons records i quatre fotos ben boniques de ses illes des de la mar..

 
Posta sol a la Serra de Tramuntana, des de la mar..

Navegant per les aigues de ses illes..

Aigües turqueses al nord de Mallorca..

Pescant raors..

Bé, com us deia avui m'he animat a fer la primera escapadeta aprofitant la sortida de guàrdia. Encara fa un bon sol, però ja no són els 30º C de temperatura sinó uns 24º  que són més fàcils de manejar. Ens enduiem una bona ració d'aigua doncs, a la Font des Pi no en queda ni el pi ni l'aigua.. Au som-hi!

L'excursió al Galatzó és un clàssic entre els clássics, en especial per ser el cim més occidental de l'illa i pel seu relleu característic, una gran mola de pedra que amb 1027 metres s'alça imponent, l'ultim sospir de la Serra de Tramuntana abans de la posta de sol... tot just quan surt el malèfic Comte Mal i cavalca a l'ombra del Galatzó, una llegenda que us contaré més endavant...



Cim del Galatzó (al fons la badia de Palma)

S'hi pot accedir des del nord, des d'Estellencs,  tal com vam fer amb en Joan el mes de gener i que tingué l'honor d'estrenar aquest blog. Aquell dia, a més, ens vam animar a fer l'Esclop.. tota una senyora exccursió!!. No hi ha gaire fotos, doncs l'idea del blog va venir més tard.. (de la Dragonera al Galatzó)


I l'altre opció és per la vessant sud, deixant Puigpunyent i "la Reserva del Galatzó", més curta i directa, amb 50' ens plantem al Coll des Carniceret, i d'allà fins al cim en 30' més.

Nosaltres avui per la Font des Pi

M'ha critdat l'atenció un accident natural a la falda del Galatzó anomenat l'Agulla Forcada.. ben conegut per escaladors. Des del darrera sembla una roca punxeguda...

L'Agulla Forcada


Però per davant... la meva dona diu que sembla un guerrer Samurai o quelcom així...la gent d'aqui també li anomena "El Bisbe"..


 

I si no fixeu-vos amb un poc de zoom..

"El Bisbe"
Llegenda del Comte Mal

Conta la llegenda, que per aquests voltants, en les nits ventoses de novembre, cavalga el Compte Mal, l'adaptació mallorquina de la llegenda catalana del compte Arnau, un poderós senyor feudal que sols fa que maleses que haurà de pagar després de mort, condemnat a vagar, ànima en pena, per les muntanyes del Ripollès, tot espantant petits i grans.

De igual manera, tal com explica el meu bon amic Tomeu Bestard, cronista oficial de Ciutat de Palma, "sabemos que entre las leyendas populares mallorquinas debió existir la figura del Comte Mal, el cual se aparecía, muerto ya, montado en un caballo verde por su finca de Galatzó o aullando desde los infiernos" llegenda del Comte Mal

Colom i Ferrà, Guillem: El Compte Mal, poema en dotze cants.

Mes, on cobra la llegenda
sa cruesa més horrenda
és al fons de les muntanes i alzinars de Galatzó,
on el voltor encara escura
claps de morta carnadura
i ossos sense sepultura
d´aquells valents que afrontaren els furors del seu senyor
 
Així el Compte corre i pena
pels sues pecats sense esmena,
per la sang en va vessada, per l´amor que no pagà
I en son cavall que flameja
el seu cos crema i sangueja,
i amb el seu dolor passeja
tots el dolors i les llàgrimes de l´avui i del demà
 
Així el Compte corre i crema
I en la seva angoixa extrema
per la muntanya i la plana, per la vila i la ciutat
la seva ànima mai lassa
és el lament de la raça
és l´angúnia, que mai passa,
és el vell dolor dels segles fet caliu d´eternitat….


El camí no té pèrdua, el més difícil ha estat arribar fins a la font del Pi doncs és un galimaties de camins i caminois. Seguim les indicacions de la nostra bibliografia de butxaca, les fites i el camí traçat per tantes generacions d'excursionisme..


La costa nord, a l'alçada d'Estellencs


els darrers metres cal grimpar una mica..
 i ja veiem el cim!!











mirant cap a la Badia de Palma..

Davant, el Puig Batiat, Puig de Ses Fontanelles i Mola de s'Esclop



Primer pla a l'esquerra Puntals de Planicie, i a la dreta la Mola del Ram;
darrera el Teix, Puig Major, Massanella i demés..




Mirant cap abaix, d'on venim.. i per on hem de tornar..










I aixó és tot des del cim del Galatzó. Fins ben aviat!!